Stúber Gyöngyi

2018-02-01 Szólótáncos

“Érdekesnek tartom azt, hogy az arab világban a hastánc megítélése nagyon kétes. Az a tapasztalatom, hogy mindenki szereti, de ha beszélni kell róla, akkor általában elítélik és lenézik a táncosnőt. A nyugati kultúrában azonban inkább a szabad női önkifejezés egyik módja.

Globális világunkban olykor egy mondaton belül ejtünk szót összemérhetetlen világnézetekről és helyzetekről, a legmodernebb távközlési kütyüinken olvasunk a Mars kutatásról, a tiszta víz hiányáról, rabszolgaságról és emberi jogi harcokról. Ezek a történetek mind a figyelmünkért kiáltanak és felnyitják a szemünket a közvetlen és tágabb értelemben vett környezetünkben zajló, napi szintű harcokra.

Malála Júszufzai, pakisztáni születésű, béke Nobel-díjas emberjogi aktivista nézetei és cselekedetei a saját közegében pont akkora erővel hatnak, mint amilyen erővel a tálibok akarják megakadályozni a lányokat abban, hogy iskolába járhassanak. Munkásságával felhívta a figyelmet egy elemi problémára: hogy vannak hatalmas területek, ahol az emberek fele nem tanulhat és nem csinálhatja azt, amit akar. Ez nyugati elmével szinte befogadhatatlan, Malála ereje példa értékű, igazi hősnő.

Őt megjeleníteni a hastáncban megtiszteltetés, öröm és komoly feladat, egyúttal, a fentiek fényében, végtelenül szellemesnek is tartom!”

 

 

Stúber Gyöngyi 2008. óta foglalkozik orientális táncokkal, szerelem volt ez első látásra. Azóta is töretlenül tanul, képezi magát. Nemzetközi hastánc fesztivál nyertes, rendszeres fellépő itthon és külföldön. Számos hazai és nemzetközi tanártól vesz órákat rendszeres, magán vagy workshop keretek között. Nemrég alapította iskoláját, a GyöngyHáz Orientális Tánciskolát, ahol órarendi rendszerben oktatja tanítványait.
A legközelebb hozzá a klasszikus egyiptomi stílusok állnak, azonban szívesen képzi magát törzsi és egyéb, fúziós vonalon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.