FCBD® Stlye Hastánc

ATS - American Tribal Style treeAz interneten megtalálható sok általános információ az FCBD® stílusról. Hogyan alakult ki és hol, hogy Carolena Nericcio-Bohlmann  alakította ki ezt a táncstílust ötvözve az klasszikus hastáncot, az indiai táncokat és a flamencot. Illetve, hogy leginkább az improvizáció  jellemző erre a táncra és ugyan a koreografálás nem tilos, azok a törzsi hastáncosok, akik FCBD® stílusban táncolnak általában improvizálnak helyben, tánc közben és „titkos” jelekkel tájékoztatják a csoport tagjait arról, hogy mi lesz a következő mozdulat. Olvashatunk arról is, hogy a virágok, a choli, bő szoknyák, bő nadrág és övek, kendők az alapkosztüm részei, és az elmaradhatatlan kellékünk az ujjcin. Amelyet gyors mozdulatok táncolásakor használunk, lassú mozdulatok közben nem. Arról is sok információra bukkanhatunk az interneten, hogy ebben a táncstílusban is használhatunk eszközöket, mint a kard, a kosár, a fátyol, vagy a legyező. További információért kérlek keresd fel a www.fcbd.com oldalt. (Az oldal angol nyelven érhető el!)

A személyes kötődésemet a FCBD® Stlye-hoz és ehhez fűződő tapasztalataimat fogom megosztani ezen az oldalon. Az egyik legfontosabb, talán az hogy nekem mit jelent ez a tánc. Egyik beszámolómban leírtam. Számomra azt jelenti, hogy egy vagyok a zenével, eltáncolom a zenét, eltáncolom az érzést ami átjár, és ebben a rituáléban egy vagyok a társammal is. Az izmaink már megtanulták mi a dolguk, a mozdulatok kulcsa ott van bennünk, a szívünk egyszerre dobban, lelkünk rezdülései közösek.

Ezt az érzést 2014. Augusztusától még hitelesebben tudom közvetíteni, hiszen a stílus megalkotójától tanulhattam egy héten keresztül Amerikában, melynek az lett a vége, hogy Magyarország első vizsgázott FCBD® Style tanára lettem és része lehetek annak a szövetségnek, melyet szintén Carolena Nericcio-Bohlman hozott létre azok számára, akik a tiszta FCBD® stílust tanítják. Ez azt jelenti, hogy elsőként FatChanceBellyDance® Sister Studióként működhetek Magyarországon, Carolena mentorálásával.

Carolenaval és Meghaval -Teacher Training St. Louis, 2014.

Carolenaval és Meghaval Teacher Training

A vizsga óta egyre többször tapasztaltam meg milyen idegen táncosokkal együtt táncolni anélkül, hogy azonos lenne az anyanyelvünk. Ez a táncforma valóban nem csak a mozgás örömét adja, de egy hatalmas, szerettel teli közösséggel is megajándékozott. Bárhol is járjak a világban mindig találok valakit, akivel pillanatok alatt együtt tudunk táncolni, bármilyen közös gyakorlás nélkül és ez fantasztikus energiákat szabadít fel mindannyiunkban.